15.3.09

Πολιτική Κίνηση Κύπρου

Πολιτική Κίνηση Κύπρου

Μέσα στον Οκτώβρη ιδρύσαμε στην Κύπρο την πολιτική μας κίνηση με κεντρικό στόχο την πολιτικοποίηση των Ελλαδιτών στο νησί. Με ορμητήριο το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, φοιτητές, φοιτήτριες και εκπαιδευτικοί προσπαθούμε τους δύο τελευταίους μήνες να οργανώσουμε ένα πλαίσιο συζήτησης και δράσης ανοιχτό σε όλες και όλους που επιθυμούν να συγκροτήσουν έναν πόλο ριζοσπαστικής αριστεράς στην Κύπρο. Ο στόχος της πολιτικοποίησης αναφέρεται σε διαδικασίες συμμετοχής των Ελλαδιτών και σε μια σειρά θεμάτων που θεωρούμε κρίσιμα για την κυπριακή κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, φιλοδοξούμε να οργανώσουμε πολύμορφες παρεμβάσεις, με πρώτες στην ημερήσια διάταξή μας εκείνες που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που θυμίζει άλλες εποχές και δίνει στη Λευκωσία το θλιβερό προνόμιο της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη. Με δεδομένη την πολυπλοκότητα του Κυπριακού προβλήματος, στόχος μας στο πεδίο αυτό δεν είναι να αποτελέσουμε και εμείς μια ακόμη ομάδα πρωτοβουλίας επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, αλλά να αναδείξουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να προσδώσουμε αριστερό, ριζοσπαστικό περιεχόμενο σε μια δίκαια και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η εναρκτήρια πρωτοβουλία μας ήταν να συναντηθούμε με συντρόφους του τουρκοκυπριακού κόμματος Yeni Kibris Partisi (YKP) – Κόμμα Νέα Κύπρος. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία κι από τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάξαμε αναδείχθηκε μια ευρεία ιδεολογική ταύτιση. To YKP ιδρύθηκε το 1989 και μάχεται ενάντια στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας για μια Κύπρο ενωμένη, χωρίς στρατούς. Στο δρόμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το YKP τάσσεται στο πλευρό των μειονοτήτων, του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των οικολογικών κινήσεων πολιτών.

Το YKP δε συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα επειδή δεν αποδέχεται το status quo εξαιτίας της κατοχής και της μεταβολής των δημογραφικών δεδομένων από τους εποίκους. Για τους συντρόφους του YKP, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο δεν αποτέλεσε κοινωνικό ζήτημα ευρύτερο, σε βαθμό τέτοιο ώστε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στις απόπειρες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Με τους συντρόφους του YKP επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε έναν διάλογο συνεχή και να πραγματοποιήσουμε κοινές εκδηλώσεις και δράσεις τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην ελεύθερη Κύπρο.

Ένα ακόμη ζήτημα που θέλουμε να αναδείξουμε είναι οι συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών στην Κύπρο. Ο αριθμός των μεταναστών είναι εξαιρετικά μεγάλος ως προς τον συνολικό αριθμό κατοίκων στην ελεύθερη Κύπρο. Ωστόσο, οι συνθήκες ένταξής τους στην παραγωγική δομή της χώρας, αλλά και η αποχώρησή τους από την Κύπρο είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφείς και πολλές φορές σκοτεινές. Αυτή η κατάσταση δε φαίνεται να απασχολεί, τουλάχιστο στον βαθμό που εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να απασχολεί, τις πολιτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου